Dokumentacja dyrektora
Placówki oświatowe
Plany pracy
Kalendarz
Nadzór pedagogiczny
- Plany nadzoru pedagogicznego 2023/2024
- Wzory dokumentów kontrolnych 2023/2024
- Sprawozdania z realizacji planu nadzoru pedagogicznego 2022/2023
Kontrola i wspomaganie
Zarządzanie placówką
- Statuty, koncepcje pracy, uchwały
- Ochrona danych osobowych
- Procedury, regulaminy, wnioski
- Wypadki w placówkach, bezpieczeństwo
- Finanse i majątek
Zarządzanie kadrą
- Dokumentacja kadrowa
- Awans zawodowy
- Ocena pracy nauczyciela
- Działalność zespołów przedmiotowych i zadaniowych
- Konkurs na dyrektora
Kontrola zarządcza
- Kontrola zarządcza w pigułce
- Standardy grupy A
- Standardy grupy B
- Standardy grupy C
- Standardy grupy D
- Standardy grupy E
Dydaktyka
SZKOLENIA WIDEO
NIEZBĘDNIK PRAWNY
Komunikaty MEiN
Dożywianie dzieci – konferencja z udziałem wiceministra Tadeusza Sławeckiego
- Wyrażam duże zadowolenie z faktu, że problem dożywiania dzieci jest spostrzegany szeroko, w oparciu o konieczną współpracę wielu środowisk, powiedział podczas konferencji sekretarz stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej Tadeusz Sławecki.
Minister pracy i polityki społecznej Władysław Kosiniak-Kamysz przypomniał, że na dożywianie wydatkowanych jest rocznie 550 mln zł z budżetu, 280 mln zł z funduszu gmin i 70 mln euro, pochodzących ze środków unijnych. Dodał, że podniesienie do 150% kryterium uprawniającego do darmowych posiłków oraz przeznaczenia do 20% do suwerennej decyzji dyrekcji szkoły, bez konieczności sprawdzania dochodów rodziny, powinny sprawić, że żadne potrzebujące dziecko nie powinno być głodne ani niedożywione.
Raport z realizacji Rządowego Programu Dożywiania przedstawiła Elżbieta Seredyn, wiceminister w MPiPS. W 2012 r. dożywianiem objęto 1 066 277 dzieci. W programie uczestniczyło 2 477 spośród 2 499 wszystkich gmin w Polsce.
Podczas dyskusji wiceminister edukacji narodowej podkreślił liczne działania podejmowane przez resort edukacji, mające na celu poprawę sytuacji dzieci, które wymagają pomocy w zakresie dożywiania. W ocenie Tadeusza Sławeckiego ważne jest dotarcie do każdego dziecka potrzebującego pomocy, gdyż obawa przed stygmatyzacją uniemożliwia zwrócenie się o pomoc. Często nieodzowna staje się potrzeba współpracy innych podmiotów, w tym organizacji pozarządowych.
Wielu uczestników i ekspertów podkreślało w dyskusji konieczność kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci, w tym spożywania śniadań, a przy przygotowywaniu posiłków uwzględniania norm żywienia i zbilansowanej diety.
Podsumowując konferencję wiceminister Tadeusz Sławecki stwierdził, że wiele oczekiwań ekspertów wpisuje się w realizowane już przez resort edukacji działania. Przykładem tu jest przygotowany dla dyrektorów, pracowników szkół i rodziców poradnik „Wspólne drugie śniadanie w szkole", który m.in. zawiera przykładowe jadłospisy, w oparciu o Piramidę Zdrowego Żywienia oraz liczne działania podejmowane z organizacjami pozarządowymi dotyczące prawidłowego żywienia w szkole m.in. projekt „Szkolne smaki - szkoła dobrego żywienia". Podkreślił również, że we wspólnym stanowisku Ministra Edukacji Narodowej, Ministra Zdrowia i Ministra Sportu i Turystyki w sprawie działań podejmowanych przez szkoły w zakresie zdrowego żywienia zwrócono uwagę na konieczność prawidłowego doboru asortymentu produktów żywnościowych i napojów w sklepikach szkolnych oraz przestrzeganie norm żywieniowych zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia w posiłkach przygotowywanych dla uczniów.
Data: 2013/04/05
- Komunikaty z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Kuratorium Oświaty!
- Porady i opinie ekspertów.
- Nowe narzędzia dla dyrektorów placówek oświatowych.
- Bieżące informacje prasowe