Dokumentacja dyrektora
Placówki oświatowe
Plany pracy
Kalendarz
Nadzór pedagogiczny
- Plany nadzoru pedagogicznego 2023/2024
- Wzory dokumentów kontrolnych 2023/2024
- Sprawozdania z realizacji planu nadzoru pedagogicznego 2022/2023
Kontrola i wspomaganie
Zarządzanie placówką
- Statuty, koncepcje pracy, uchwały
- Ochrona danych osobowych
- Procedury, regulaminy, wnioski
- Wypadki w placówkach, bezpieczeństwo
- Finanse i majątek
Zarządzanie kadrą
- Dokumentacja kadrowa
- Awans zawodowy
- Ocena pracy nauczyciela
- Działalność zespołów przedmiotowych i zadaniowych
- Konkurs na dyrektora
Kontrola zarządcza
- Kontrola zarządcza w pigułce
- Standardy grupy A
- Standardy grupy B
- Standardy grupy C
- Standardy grupy D
- Standardy grupy E
Dydaktyka
SZKOLENIA WIDEO
NIEZBĘDNIK PRAWNY
Komunikaty MEiN
Szkolne smaki - Szkoły Dobrego Żywienia
Otwierając konferencję wiceminister Tadeusz Sławecki przedstawił działania resortu edukacji w zakresie szeroko rozumianego bezpieczeństwa, w tym edukacji zdrowotnej, podkreślając wagę zdrowego żywienia w szkołach.
W trakcie konferencji dyskutowano m.in. o edukacji kulinarnej i otyłości jako czynniku ryzyka wielu chorób. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z dobrymi praktykami w organizacji zdrowego żywienia w szkole oraz ze zmianami legislacyjnymi służącymi poprawie jakości żywności dopuszczonej dla dzieci. W trakcie konferencji zaprezentowano również program „Szkolne smaki" ułatwiający planowanie jadłospisów w stołówkach. Na zakończenie odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci.
Głównym celem projektu jest pokazanie jak powinien wyglądać nowoczesny system żywienia w szkole i jak go wprowadzić w placówce. Zadaniem projektu jest również przekazanie kompleksowych rozwiązań, czyli wiedzy i narzędzi umożliwiających sprawne i kompetentne wdrożenie systemu w szkołach, a także m.in. przeciwdziałanie nadwadze i otyłości wśród dzieci i młodzieży oraz zaszczepienie zdrowych nawyków żywieniowych wśród młodzieży.
W ramach projektu od marca 2013 roku organizowane są bezpłatne konferencje oraz warsztaty kulinarne. Część konferencyjna przeznaczona jest dla dyrektorów szkół
i przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego, a część warsztatowa - dla kucharzy bezpośrednio zajmujących się żywieniem w szkołach.
Projekt jest objęty honorowym patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Rzecznika Praw Dziecka, Agencji Rynku Rolnego, kuratoriów oświaty, Ośrodka Rozwoju Edukacji, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Data: 2013/12/03
- Komunikaty z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Kuratorium Oświaty!
- Porady i opinie ekspertów.
- Nowe narzędzia dla dyrektorów placówek oświatowych.
- Bieżące informacje prasowe