Proszę określić typ placówki, którą Państwo zarządzacie a dokumentacja i treści dla niej będą widoczne jako pierwsze. Szkoła Przedszkole

Dokumentacja dyrektora

SZKOLENIA WIDEO

NIEZBĘDNIK PRAWNY

Jeszcze tylko dziś można zdecydować się na likwidację szkoły

Proces zamknięcia placówki oświatowej rozpoczyna się od podjęcia uchwały przez radnych. Na tym jednak nie koniec. Później trzeba zawiadomić kuratora, rodziców, a następnie do końca maja zwolnić nauczycieli - wyjaśnia Dziennik GP.

Zgodnie z art, 59 ust, 1 i 2 ustawy z 7 września 1991 r. o systemie oświaty, jeżeli organ prowadzący szkołę ma zamiar ją zlikwidować, ma obowiązek co najmniej sześć miesięcy przed terminem likwidacji zawiadomić o takim zamiarze: właściwego kuratora oświaty - datą, od której trzeba liczyć bieg sześciomiesięcznego terminu, jest dzień podjęcia uchwały o zamiarze likwidacji szkoły, a nie np. data wpłynięcia pisma w tej sprawie do kuratora oświaty, rodziców uczniów - dowodem na skuteczne powiadomienie rodziców uczniów jest np. wysłanie indywidualnych zawiadomień za poświadczeniem odbioru, związki zawodowe. Trzeba jednak zaznaczyć, że na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych (tj. Dz.U. z 2001 r. nr 79, poz. 854 z późn.zm.) gminy obowiązane są do zasięgania opinii związków zawodowych odnośnie do założeń i projektów aktów prawnych, jeżeli obejmują one zakres przedmiotowy działalności związku. Tak więc do zaopiniowania przez właściwe organy statutowe związku zawodowego powinien zostać skierowany także projekt uchwały o zamiarze likwidacji szkoły lub placówki oświatowej wraz z uzasadnieniem.

Naczelny Sąd Administracyjny w uchwale z 29 listopada 2010 r. nie wskazał, która z uchwał: o zamiarze czy o likwidacji placówki podlega zaopiniowaniu.

źródło: Dziennik Gazeta Prawna (dodatek: Samorząd i Administracja), autor: Artur Radwan

Data: 2012/02/29